Bøger for sommeren 19

Det bedste ved ferien er lagkagelæsning. En bund af faglitteratur, et lag spektakulærjournalisme, oven på det et lag selvbekræftelse(du er god nok selvom du ikke har brugt 10.000 timer på noget som helst) og så et lag hjernevridning og på toppen et portræt af en forbryderkarakter større end livet. I år går jeg til floden, bliver vasket og kommer hjem som nyt menneske.


Elastic

Har du oplevet at en tanke slår ned i dig? Du står i badet og som magi kommer løsningen, som Newton der blev ramt af æblet. Teorien om ubevidst tænkning siger at magien i virkeligheden er hjernens evne til at bearbejde problemstillinger mens du foretager dig noget andet. Faktisk viser forskning et den ubevidste tænkning måske er mere kreativ fordi den ikke er indrammet som metodisk tænkning og heller ikke undertrykkes af vores normale fordomme og biases. I Elastic er Leonard Mlodinows argument at Elastic Thinking er en slags moderne kritisk tænkning, en ny måde at få hoved og hale i denne verdens enorme informationsmængde. Selv hvis man ikke køber hans pointe, får man i Elastic glæde af Mlodinows let forståelige og humoristiske fortællerglæde. Som sædvanlig med Mlodninow for man også den ene øjenåbene reference til videnskaben efter den anden. Jeg lægger Elastic under kategorien Underholdning fra videnskaben..


The Great Successor

Farfaren blev født under dobbelt regnbuer og en ny stjerne der spontant sprang op på himmelen. Faren havde i golf slået 11 hole in ones og Kim Jung Un selv kunne affyre sit første våben som 3-årige. Som 3 generations propagandafantasi ved man selv hvor konstruktionen starter og hvor den slutter? Anna Fifield fra Washington Post er måske journalisten med de bedste forbindelser til eremitkongedømmet Nordkorea og hendes fortællinger om Our Brilliant Comerades liv og levned bliver min sommers store kaloriebombe. Så nydelsesfuld læsning at man må på kur bagefter.


Range

David Epstein bruger en mængde interessante eksempler på at vise hvordan en stadig mere snæver specialiseringen gør generalisten til den der i sidste ende bedst kan binde tingene sammen på nye måder. Sært nok noget jeg oplever umiddelbart attraktivt. (David er så vidt vides ikke i familie med Jeffrey)


The Order of Time

Aristotles sagde at tid kun er udtryk for forandring, hvis der ikke er noget der ændre sig går tiden ikke. Einstein sagde at et ur der står på bordet går hurtigere end et ur der står på gulvet. WTF?!? Carlo bruger dit hoved som en snurretop og giver dig noget at snakke med dine børn om.


The Master Mind

Hvis The Great Successor var den uartige dessert, så er The Mastermind det man står op om natten og går i køleskabet efter. Det er historien om en megalomanisk nørd der egenhændig kodet sig til en indtægt i størelse som facebook havde på samme tidspunkt, hvilket stadig ikke var nok. Han endte med sin egen lejesoledathær der fragtede kufferter med guld, folk der forsvinder og en ansat hvis eneste job var at opkøbe kystnære ejendomme overalt i verdenen. Steder der var lette at ankomme til og hurtige at forlade. 

No Comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.